HPV: ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η πιο κοινή λοίμωξη που επηρεάζει σχεδόν το 90% των ανθρώπων στη γη ονομάζεται HPV ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Έχοντας ανακαλύψει ένα θηλώμα, κανείς δεν κηρύσσει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί μεταξύ των ανθρώπων θεωρείται συνηθισμένο κονδυλώματα. Απορρίψτε τα μόνο εάν είναι ενοχλητικά ή φέρουν κάποιο ψεγάδι. Η ασθένεια είναι "ανθρώπινη" και μεταδίδεται μόνο από έναν ασθενή σε έναν υγιή: στην καθημερινή ζωή, με την αφή, μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος, κατά τον τοκετό από τη μητέρα στο μωρό. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί στο δέρμα ή στους βλεννογόνους με τη μορφή της Έκφρασης κονδυλωμάτων, θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων Ας μάθουμε τι είναι ο HPV και πόσο επικίνδυνος είναι για τον άνθρωπο.

θηλώματος στο δέρμα

Τι είναι ο HPV;

Ο ιός ζει σχεδόν σε όλους. Τα μικρόβια του HPV είναι τόσο μικρά που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω εκδορών, γρατζουνιών και μικρών τομών στο δέρμα. Μπορεί να εμφανίζεται με κανέναν τρόπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του χρήστη ή μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς σε όλο του το μεγαλείο. Η περίοδος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως αρκετά χρόνια. Το σήμα για δράση είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν εμφανίζονται θηλώματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους, το σώμα χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 70 τύποι ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αλλά πολλά νέα στελέχη καταγράφονται κάθε χρόνο. Συμβατικά, όλοι οι τύποι μόλυνσης από τον HPV μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες.

Τα κονδυλώματα είναι ιοί που προκαλούν την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στο σώμα.

 • Οι τύποι HPV 1, 2, 3, 4 προκαλούν το σχηματισμό πελματιαίων κονδυλωμάτων ή καλαμποκιών.
 • Οι τύποι HPV 3, 10, 28, 49 είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση επίπεδων κονδυλωμάτων.
 • Ο τύπος 27 του HPV σχηματίζει «κονδυλώματα κρεοπώλης».
 • HPV: 5, 7, 10, 12, 14, 15, 17, 19-24, 26, 27, 29, 57 - αναπτύσσουν επίσης κονδυλώματα.

Θηλώματα - ιοί που προκαλούν το σχηματισμό θηλωμάτων και κονδυλωμάτων.

 • HPV 6. 11, 13, 16, 18, 31, 33, 31, 33, 58, 52, 39, 70, 30, 40, 42, 43, 51, 55, 57, 59, 61, 62, 64, -69

Ποιος είναι ο κίνδυνος του HPV;

Γιατί οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τη νόσο του HPV τα τελευταία χρόνια; Επειδή το ποσοστό των καρκινοπαθών που διαγιγνώσκονται με αυτόν τον ιό αυξάνεται κατακόρυφα. Δεν πάσχουν μόνο οι γυναίκες με καρκίνο της μήτρας, αλλά και οι άνδρες με ογκολογία των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνεται επίσης.

Φυσικά, υπάρχουν τύποι HPV που δεν επηρεάζουν την εσωτερική υγεία του ατόμου, αλλά οι εκδηλώσεις τους με τη μορφή μεγαλωμένων θηλωμάτων και κονδυλωμάτων είναι δυσάρεστες. Ταξινομούνται ως χαμηλής ογκογονικότητας - ελάχιστος κίνδυνος καρκίνου. Τέτοιοι σχηματισμοί αφαιρούνται εύκολα με λαϊκές μεθόδους ή αισθητική ιατρική. Όμως ο ίδιος ο ιός δεν αντιμετωπίζεται με κανένα μέσο και φάρμακα. Εάν ένα άτομο μολυνθεί, τότε είναι φορέας ιού για όλη του τη ζωή.

Άλλα υποείδη μόλυνσης από ιό θηλώματος ανήκουν στην ομάδα με υψηλή ογκογονικότητα, δηλαδή μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό κακοήθων νεοπλασμάτων στο σώμα.

Υπάρχουν 3 τύποι ογκογονικότητάς του:

 • HPV χαμηλού κινδύνου καρκίνου: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70;
 • Ενδιάμεσος ογκολογικός κίνδυνος HPV: 26, 31, 33, 35, 51, 52, 53, 58, 66;
 • HPV υψηλού κινδύνου: 16, 18, 36, 39, 45, 56, 59, 66, 68.

Ασθένειες και τύποι HPV

Παρακάτω παρέχουμε μια λίστα με τους τύπους ιών των θηλωμάτων.

δερματικές βλάβες:

 • Πελματιαία κονδυλώματα (καλαμπόκια) 1, 2, 4
 • Κοινά κονδυλώματα 2, 4, 26, 27, 29, 57
 • Επίπεδα κονδυλώματα 3, 10, 28, 49
 • χασάπης κονδυλωμάτων 7
 • Veruciform επιδερμοδυσπλασία 2, 3, 5, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 17, 19, 20-25, 36, 37, 46, 47, 50

Βλάβες των βλεννογόνων των γεννητικών οργάνων:

 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων 6, 11, 42-44, 54
 • Οι επιθηλιακές βλάβες χωρίς εισβολή σε άλλα στρώματα (ενδοεπιθηλιακές βλάβες) μπορεί να είναι προκαρκινικές 62, 64, 67-70
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 54, 56, 66, 68

Βλάβες βλεννογόνων μη γεννητικών οργάνων:

 • Βλάβες του στοματικού βλεννογόνου (εστιακή υπερπλασία του επιθηλίου) 13, 32
 • Υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση των αεραγωγών 6, 11, 30
 • Κακοήθεις όγκοι κεφαλής, λαιμού, πνευμόνων 2, 6, 11, 16, 18, 30

Τύποι ιογενών δερματικών βλαβών

Οι περισσότεροι τύποι μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Οι εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου είναι διαφορετικές, εδώ είναι μερικοί τύποι:

κοινά κονδυλώματα

κοινά κονδυλώματα

Η πιο κοινή μορφή HPV είναι τα κονδυλώματα. Σχεδόν κάθε άτομο μπορεί να βρει μια παρόμοια βλατίδα στο σώμα του με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 5-7 mm. Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συνήθως στο εξωτερικό των παλάμες των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα, στα πέλματα των ποδιών, στο πηγούνι, στα βλέφαρα και στο τριχωτό της κεφαλής. Τα κονδυλώματα μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος και επίσης να σχηματίσουν αποικίες από τη μητρική βλατίδα. Τότε μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία: φαγούρα και μυρμήγκιασμα στα σημεία ανάπτυξης.

Τα πιο «άρρωστα» είναι τα πελματιαία κονδυλώματα, το κοινό τους όνομα είναι «αγκάθια». Όταν περπατούν, ασκούν πίεση στις νευρικές απολήξεις, γεγονός που προκαλεί έντονο πόνο. Συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση τέτοιων αυξήσεων στις κλινικές. Τα απλά κονδυλώματα δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία, σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσονται σε ογκολογικούς όγκους.

κονδυλώματα χασάπη

κονδυλώματα χασάπη

Τα κονδυλώματα χασάπη μοιάζουν με πολλαπλές χοντρές κλωστές που προεξέχουν από μία μόνο ανάπτυξη. Τις περισσότερες φορές στα δάχτυλα, ειδικά σε σημεία με κοψίματα. Οι μακριές νηματοειδείς βλατίδες προκαλούν ταλαιπωρία στον ιδιοκτήτη τους, καθώς αυτοί οι σχηματισμοί δεν φαίνονται αισθητικά ευχάριστοι. Μπορεί να αιμορραγούν εάν χτυπηθούν ή γρατσουνιστούν. Ενώ τέτοια κονδυλώματα είναι ασφαλή από ογκολογική άποψη, η καταστροφή τους θα προκαλέσει προβλήματα. Η σύσταση των γιατρών είναι να αφαιρεθεί χωρίς αποτυχία.

επίπεδες μυρμηγκιές

επίπεδες μυρμηγκιές

Τα επίπεδα κονδυλώματα είναι επίσης γνωστά ως "νεανικά κονδυλώματα" επειδή εμφανίζονται συνήθως κατά την εφηβεία. Εμφανίζονται ως ξηρό, συγκεντρωμένο μεγάλο εξάνθημα στο δέρμα. Καλύπτουν το μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι και τους βραχίονες. Το χρώμα δεν πρέπει να διαφέρει από το δέρμα ή να είναι λίγο πιο σκούρο.

κονδυλώματα χασάπη

κονδυλώματα χασάπη

Τα κονδυλώματα του χασάπη είναι ουλές κονδυλωμάτων στο χρώμα του κανονικού δέρματος. Μπορούν να υπάρχουν είτε μεμονωμένα είτε ως ένα σύμπλεγμα πολλών κομματιών. Το όνομα αυτών των κονδυλωμάτων δόθηκε από το επάγγελμα των κρεοπωλών. Μπορούμε να πούμε ότι αυτού του είδους η μόλυνση είναι μια επαγγελματική ασθένεια της βιομηχανίας κρέατος.

Στριφοειδούς μορφής επιδερμοδυσπλασία

Επιδερμοδυσπλασία verruciformis στον HPV

Αυτή η ασθένεια μπορεί να συγχέεται με την pityriasis versicolor, επομένως πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Είναι κληρονομικό, αλλά εμφανίζεται πολύ σπάνια με τη μορφή δερματώσεων. Εξωτερικά, μοιάζει με ένα σύμπλεγμα επίπεδων, φολιδωτών εξανθημάτων και κηλίδων ηλικίας. Τα κύρια σημεία εντοπισμού είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Δυστυχώς, αυτή η μορφή κονδυλωμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Περιγλώσσια κονδυλώματα

περιγλώσσια κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα κοντά στο νύχι καταστρέφουν την πλάκα του νυχιού. Αναπτύσσονται βαθιά στο δέρμα και παραμορφώνουν το δάχτυλο. Δεν εξελίσσονται σε μοχθηρούς σχηματισμούς, αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ανεπιθύμητους. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για την υγεία των δακτύλων.

Νόσος Bowen

Νόσος Bowen με HPV

Αυτή η μορφή του HPV τείνει να εκφυλίζεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Όταν το δέρμα καταστραφεί, σχηματίζεται ένα κοκκίνισμα μεγέθους 5 mm, το οποίο μεγαλώνει και καλύπτεται με κρούστες. Το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας επηρεάζεται, οι αναπτύξεις μπορεί να έχουν διάμετρο έως 5 cm. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μειωμένο.

κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Αυτός ο τύπος HPV μεταδίδεται σεξουαλικά και ως εκ τούτου επηρεάζει τα γεννητικά όργανα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, καθώς και τους βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος και τον πρωκτό. Η όψη των σχηματισμών μοιάζει με κουνουπίδι ή κοκοροκοκαλιά. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να εμφανιστούν στις γωνίες του στόματος από το στοματικό σεξ. Τα εξανθήματα πρέπει να αφαιρεθούν γιατί η τριβή μπορεί να τα τραυματίσει και να προκαλέσει μόλυνση.

Θηλώματα στο στοματοφάρυγγα

ελεύθερος λαιμός και θηλώματα στο λαιμό

Επίσης, η μόλυνση από τον HPV στο στόμα είναι παρόμοια με το κουνουπίδι. Οι λευκές πλάκες μπορούν να κατέβουν στους πνεύμονες και την τραχεία, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Μπορείτε να βλάψετε τα θηλώματα όταν τρώτε, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δεδομένου ότι ένας κακοήθης όγκος δεν μπορεί να διακριθεί από έναν καλοήθη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εξετάσεις πριν από την αφαίρεση των πλακών.

Η ανθισμένη θηλωμάτωση μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στους ηλικιωμένους. Η ασθένεια εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες. Τα κύρια συμπτώματα της θηλωμάτωσης του λάρυγγα είναι η δυσφωνία (διαταραχή του λόγου) και η αφωνία (αδυναμία ομιλίας), η βραχνάδα και η δυσκολία στην αναπνοή.

μεθόδους θεραπείας

Μέθοδοι για την απαλλαγή από τη μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων σήμερα δεν υπάρχουν. Επομένως, η θεραπεία περιορίζεται στην αφαίρεση εξωτερικών σχηματισμών και την καταστολή του ιού στο σώμα του ασθενούς. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορισμένοι τύποι του ιού πέθαναν μόνοι τους στο σώμα για αρκετά χρόνια. Ποιες μέθοδοι και σκευάσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία, ο γιατρός καθορίζει μόνο με βάση τη διάγνωση, τις εξετάσεις και την εξωτερική εξέταση του ασθενούς.

Καταστροφικές μέθοδοι:

 • χειρουργική εκτομή (κόψιμο) του κονδυλώματος / θηλώματος (μόνο εάν υπάρχει υποψία κακοήθους βλάβης).
 • Ηλεκτροπηξία - καυτηρίαση του σχηματισμού με χρήση πηκτικού μέσω του οποίου ρέει ηλεκτρικό ρεύμα.
 • κρυοκαταστροφή - η καταστροφή του κονδυλώματος με υγρό άζωτο.
 • θεραπεία με λέιζερ - η επίδραση στο σχηματισμό δέσμης λέιζερ.
 • Μέθοδος ραδιοκυμάτων - έκθεση σε κονδυλώματα / θηλώματα χρησιμοποιώντας τη συσκευή Surgitron.

Χημικές επεξεργασίες:

 • καυτηριασμός με σαλικυλικό οξύ.
 • Σχηματισμός επεξεργασίας τριχλωροξικό οξύ 50-90% συγκέντρωση;
 • μείγμα οξέων - θεραπεία με εκπαιδευτικό σκεύασμα (η απόδοση είναι πολύ χαμηλή).

Για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστολή του HPV, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στη θεραπεία φάρμακα με αντιιικές και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις.

πρόληψη ασθενείας

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί ο ιός HPV, αφού μπορεί να μολυνθεί σε λουτρό, πισίνα, όταν χρησιμοποιούνται κοινά είδη σπιτιού, σε νοσοκομείο. Αλλά αυτά τα στελέχη είναι ήπια και δεν προκαλούν καρκίνο. Η πρόληψη συνήθως βασίζεται στην προσωπική υγιεινή, στην έγκαιρη αντιμετώπιση κοψίματος και τραυματισμών με αντιβακτηριακούς παράγοντες και στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά την εργασία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόληψη του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού. Είναι απίθανο να προστατεύσετε το σώμα σας με προφυλακτικά. Μια ιογενής λοίμωξη σε έναν σύντροφο μπορεί να εντοπιστεί κοντά στα γεννητικά όργανα και στο στόμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση είναι να εμβολιαστείτε. Τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να εμβολιάζονται πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα στην ηλικία των 11-13 ετών. Η ανοσία διαρκεί 3-5 έως 10 χρόνια και εξαρτάται από το εμβόλιο και τον τύπο του ιού. Στη συνέχεια, ο εμβολιασμός μπορεί να επαναληφθεί εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης (αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου).

Ο HPV με υψηλό ογκογόνο κίνδυνο μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αλλαγές στους ιστούς και να οδηγήσει σε ογκολογική διαδικασία. Ωστόσο, περνούν αρκετά χρόνια από τα πρώτα σημάδια και την ανάπτυξη του καρκίνου. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό, ειδικά για τις γυναίκες, να κάνουν ετήσιες ιατρικές εξετάσεις με γιατρό. Οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις αποκαλύπτουν αλλαγές τόσο στα εξωτερικά γεννητικά όργανα όσο και στον τράχηλο. Να προσέχεις την υγεία σου!